Πίσω από ένα Όχι.

Η μάνα που είναι δυστυχισμένη η ακόμη χειρότερα καταπιεσμένη και αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα στη σχέση της με το άλλο φύλλο, δυσχεραίνει την διαδικασία ταύτισης της κόρης της.
Η κόρη της καταπιεσμένης μητέρας κάνει τα πάντα προκειμένου να βρει μια γέφυρα επικοινωνίας με τα συναισθήματα της μητέρας, να εγκαθιδρύσει μια επαφή”. (Bergmann)
Το μικρό κορίτσι ενοχλείται βαθύτατα από μια τέτοια κατάσταση και καθώς περνά από μια στρεβλή πλέον διαδικασία ταύτισης, είναι δυνατόν να αποτυπωθεί μέσα της, μια βαθιά εχθρότητα προς το αρσενικό. Αυτό συμβαίνει όταν το θηλυκό ταυτίζεται με την μητέρα σε καταστάσεις που έχουν έντονο το στοιχείο της ματαίωσης.
Έτσι ο άντρας μεταμορφώνεται σε εχθρό και η γυναίκα του αφαιρεί την δυνατότητα για οποιαδήποτε σχέση, τον κρατάει κοντά με οποιοδήποτε τρόπο επιστρατεύοντας την γοητεία της, υψώνοντας ταυτόχρονα γύρω της ένα τοίχο που τον εμποδίζει να μπει στον εσωτερικό γυναικείο κόσμο. Αυτές λοιπόν είναι οι γυναίκες που αυτοχαρακτηρίζονται δυνατές και απόρθητες και εις βάρος τους τιμωρούν τον κάθε άντρα που τις πλησιάζει, ανίκανες όντως να μην επαναλάβουν τα ίδια βήματα που βίωσαν στις σχέσεις με τους γονείς τους, στην παιδική ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: