Η Αμφιθυμια του Ρόλου

Πολλοί ρόλοι, απλώς και μόνο επειδή τους υποδυόμαστε έντονα, υποδηλώνουν το ακριβώς αντίθετο. Ο προσγειωμένος χαρακτήρας που αναζητά οικογενειακή θαλπωρή, μπορεί να κρύβεται μέσα στον ανερμάτιστα περιπλανώμενο.
Για να επιβεβαιώσει ο Οδυσσέας την ανάγκη του να επιστρέψει στο σπίτι, στη γυναίκα και την οικογένεια του, έπρεπε να αποφασίσει να κάνει ένα πρωτάκουστο ταξίδι στο άγνωστο.
Και στην πιο ακραία δέσμευση με ένα ρόλο, υπάρχει ένας βαθμός αμφιθυμίας.
Ένας ρόλος ποτέ δεν υπάρχει σε μια και μόνη μορφή. Μια δοτική μητέρα πρέπει να βρει τρόπο να φροντίσει και τον εαυτό της. Ο φιλάργυρος πρέπει να βρει τρόπο να ξοδέψει χρήματα, αλλιώς θα έχει τη μοίρα του Μίδα, ο ανέραστος πρέπει να βρει τρόπο να φλερτάρει.
Η αμφιθυμία του ρόλου, η σύγκρουση των συναισθημάτων με γενεσιουργό αιτία την ανάληψη και υπόδυση αντιμαχόμενων ρόλων, είναι η φυσική τάξη πραγμάτων.
Προκύπτει από την ένταση ανάμεσα στη φύση μας και την ανατροφή μας —ανάμεσα στα έμφυτα γνωρίσματα ρόλου, όπως η εμφάνιση, και στα επίκτητα κοινωνικά γνωρίσματα, όπως η υπερηφάνεια ή η ντροπή για την εμφάνιση μας και συνεχώς αναπτύσσεται καθώς προσπαθούμε να διαπλάσουμε άρτια και συγκροτημένη προσωπικότητα, παρά το ότι μέρη της προσωπικότητας που εκδηλώνονται στις σκέψεις και τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, συχνά αντιπαλεύουν.
Για να βρεις την ηρεμία πρέπει να διαπραγματευτείς με την τάση σου να την διαταράσσεις, για να το κάνεις αυτό, χρειάζεται να αφήσεις να εκφραστεί ο θυμός σου και να ακούσεις προσεκτικά το μήνυμά του.
Πολλά ψυχικά ταλαιπωρημένα άτομα προσπαθούν να αποφύγουν την αβεβαιότητα περιορίζοντας τις συγκρούσεις και την επιλογή των ρόλων. Κλείνοντας όμως την πόρτα στην αμφιθυμία δεν οδηγούνται σε ισορροπία, αλλά συχνά σε μεγαλύτερη δυσθυμία.
Πολλή μικρή αμφιθυμία ρόλου οδηγεί σε μονοδιάστατη υπόδυση ρόλου, (εργασιομανής, φιλάργυρος κλπ). Πολύ μεγάλη αμφιθυμία οδηγεί σε σύγχυση και δυσκολία δέσμευσης και κατάκτησης. Κάπου στην μέση υπάρχει η αποτελεσματικότητα και η ψυχική ισορροπία, ανάμεσα στις αντιφατικές έλξεις των ρόλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: