Οδυγγέλεια 14 Θεωρίες Γνωστικής Συνέπειας

Το κεντρικό θέμα, είναι ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ γνώσεων και σχέσεων, ιδιαίτερα στη γνωστική σύγκρουση, η αβεβαιότητα, και η ασυνέπεια έχουν χαραχτήρα παραπλάνησης της δύναμης του κινήτρου. Η ασυνέπεια η και η σύγκρουση μπορεί να αφορά ιδέες,πράξεις, συναισθήματα, στόχους, επιδιώξεις, και προσδοκίες.

1 Θεωρία της ισσοροπίας του Heider. Διαπροσωπικές σχέσεις, με μορφολογικό πλαίσιο αντιληπτικών ιδεών. (Συμπόρευση)

2 Θεωρία της συμφωνίας των Osgood & Tannenbaum. Από γνωστική άποψη, είναι πιο αποτελεσματική η αξιολόγηση σχετικών ιδεών με όμοιο τρόπο. (Μνημονική ανάκληση)

3 Θεωρία της γνωστικής δυσαρμονίας.Όταν το άτομο συντηρεί, σε μια θελτική σχέση, δύο ασυνεπείς γνώσεις. (αδυνάτισμα)imsexual

Ο Οδυγγέλης έπαιρνε μηχανικά σημειώσεις, όμως η φαντασία του γεφύρωνε τις αποστάσεις και άλλα τον απασχολούσαν. Για να ξεχάσει τους παλιούς του έρωτες, είχε γραφτεί για μαθήματα ψυχολογίας, μπας και καταλάβαινε κάτι περισσότερο, αλλά τίποτα. Ενδιαφέρουσες θεωρίες, εκείνος όμως είχε γίνει πλέον πιο πρακτικός και είχε την δική του γνώμη για όλα αυτά που άκουγε...(μια εικόνα χίλιες λέξεις). Το τελευταίο πράγμα που τον ενδιέφερε είναι η γνώμη των άλλων. Άδυτη η ψυχή του κάνει βουτιά στο κενό και πλανάται μέχρι να γυρίσει στο ίδιο σημείο. Πως περνάει αλήθεια ο καιρός, μοιάζει σαν χθες η μήπως ήταν χθες;

Η φωνή του επιμελητή που έκανε το απλό, δυσνόητο, για να του δώσει αξία, τον επανέφερε στην πραγματικότητα. Ξανάρχισε να γράφει...

Το πρόβλημα με τις θεωρίες γνωστικής ασυνέπειας είναι ο ελλιπής προσδιορισμός του κινήτρου (μπροστά του εκείνη, με μπουρνούζι να πίνει αινιγματικά το ποτό της) ΤΟΥ ΑΙΤΙΟΥ λέγω, που προκαλεί την απώθηση της ψυχολογικής σύγκλισης και της δυσαρμονίας που προκύπτει, όταν τα αποτελέσματα της δράσης μας είναι αντίθετα από τα προσδοκώμενα, σε περιστάσεις επίτευξης του αιτιολογικού προσδιορισμού της ερωτικής σχέσης.

Οι Διαστάσεις των προσδιορισμών, (τέλειες, έχει τέλειες διαστάσεις), εντοπίζονται σε περιβαλλοντικές διακρίσεις, ανάλογα με την περίσταση. Έτσι σε περίπτωση επίτευξης, (μακρύς όμορφος, ταξιδιάρικος μηρός, άχνιζε πόθο, το άρωμά της του συνέπαιρνε το είναι...) της σχέσης μπορεί κάποιος να επικαλεσθεί εσωτερικές αιτίες όπως οι πρωτογενείς αμοιβές και πολύ λιγότερο εξωτερικά κίνητρα όπως η εξωτερική εμφάνιση η παροδική διάθεση του ανικανοποίητου, (το κορμί της φάνταζε πιο λάγνο έτσι βρεγμένο, δεν του άφηνε κανένα περιθώριο αντίστασης) με αποτέλεσμα την διάσταση της σταθεροποιημένης δομής της σχέσης. Απλά χρειάζεται να λάβουμε υπ' όψιν μας την προσήλωση του ερωτικού κινήτρου, στην απενεργοποίηση (μαλακίες, εγώ την θέλω γυμνή ) της ιεράρχησης των επιθυμητών, αναγκών καταξίωσης και ιεράρχησης της κωδικοποίησης των συναισθημάτων (δεν υπάρχει χρόνος, μόνο αίσθηση, το στήθος της ελκυστικό, έπλεε ελεύθερα μέσα στο μαύρο μπλουζάκι, τόν καλούσε και όλα τα ζητούσε...) Και μια αναφορά με απλά λόγια στην θεωρία του Kuhl, που συνοψίζεται στο ότι δεν είναι αναγκαίο το κίνητρο για να ολοκληρωθεί η δράση στον ερωτικό σύστημα αντίληψης της ενιαίας σύμπραξης και δέσμευσης.

ΦΤΑΝΕΙ φώναξε ο Οδυγγέλης και όλοι γύρισαν και τον κοίταξαν, δεν αντέχεται σκέφτηκε έξω άνοιξη και εδώ θεωρίες του Kuhl. Ζήτησε συγνώμη από τον αποσβολωμένο ομιλητή, έκλεισε τα σημειωματάριο του και βγήκε από την αίθουσα, ήθελε βαριά ποτά και βαριά τσιγάρα, έτσι, για να συνέλθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: